środa, 13 kwietnia 2011

13 IV 2011 - DZICZYZNA W KUCHNI MYŚLIWEGO - relacja ze spotkania z Rafałem Sokulskim

W środę 13 kwietnia 2011 roku gościem Klubu Hubertus był Rafał Sokulski, zawodowy myśliwy oraz znawca kuchni myśliwskiej. 
Rafał Sokulski w Klubie Hubertus
Na spotkaniu kol. Rafał Sokalski przygotował małą degustację potraw z dziczyzny oraz zdradził tajniki przyrządzania dań z dziczyzny. 
Obok wskazówek, jak przyrządzać dania z dziczyzny kol. Rafał Sokulski podzielił się z uczestnikami spotkania swoją wiedzą, jak postępować z ubitą zwierzyną, aby jakość potraw z dziczyzny była najwyższa.
Decydującymi o jakości dziczyzny czynnikami są prawidłowy strzał, szybkie wypatroszenie, prawidłowy rozbiór oraz - co jest najczęstszym zaniechaniem myśliwych, którzy biorą  ubitą zwierzynę na użytek własny - odfarbowanie tuszy poprzez powieszenie i kilkudniowe wietrzenie tuszy w chłodzie przed rozbiorem. Ten punkt wystąpienia wzbudził najwięcej dyskusji, ale konkluzją, z którą zgodzili się wszyscy uczestnicy spotkania była zasadność kruszenia dziczyzny oraz wpływ tego procesu na jej smak.

Kol. Rafał Sokulski opowiedział także o swoich kulinarnych doświadczeniach wyniesionych z zagranicznych podróży. Podkreślił, że w przeciwieństwie do Polski, gdzie myśliwy cenią głównie mięso z młodych sztuk, w innych krajach europejskich wykorzystuje się tusze zwierzyny w każdej klasie wieku, odpowiednio je przyrządzając. Jako przykład podał Austrię, gdzie odpowiednio przyrządzone wyroby ze starych byków jelenia są dużo bardziej cenione, niż te z młodych byków.

Kol. Rafał Sokulski został honorowym członkiem klubu i otrzymał z rąk prezesa Klubu, Juliana Kędzierskiego klubową odznakę.
Gościem środowego spotkania był także prof. Piotr Głowacki - szef polskich polarników, prelegent  wcześniejszego spotkania tematycznego, który opowiedział uczestnikom spotkania o menu badaczy w czasie wypraw polarnych.

prof. Piotr Głowacki - szef polskich polarników opowiada o menu w czasie wypraw polarnych

















Na koniec relacji przedstawiamy czytelnikom fotozagadkę: Z czego przyrządzono widoczne na zdjęciu danie? (odpowiedzi prosimy umieszczać w komentarzach)